Folklig vissång - grund

 

Kurstid
29 augusti – 20 december 2017

Sista ansökningsdag
Sista ansökningsdag för första urvalet: 30 april 2017.
I mån av plats har vi därefter löpande antagning.

 

Kontakt

Maria Röjås, kursföreståndare 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0280 – 143 00, 073-026 23 60

 

pdfFolklig vissång - grund 2017, mer info...

Kursen vänder sig till dig som:
  • är intresserad av att bli bättre på att sjunga
  • vill fördjupa din sång och bredda repertoaren
  • vill utveckla din röst och sångteknik och bredda uttrycket
  • är intresserad av att lära dig mer om svensk folkmusik, dess stilar, uttrycksmedel och historia
  • vill lära dig dansa och sjunga till dans

 

ansok knapp mfs

När du klickar på "Ansök här", kommer du att hamna på en extern sida i ett nytt fönster. Denna sida kommer då att finnas kvar i bakgrunden, om du vill återvända till den senare.

Nya lärare mia soffe

KURSBESKRIVNING

Sången är i centrum på kursen och all undervisning är gehörsbaserad. I huvudsak sker undervisningen i helklass, men enskild undervisning och gruppundervisning förekommer.

Den folkliga sången och sångteknik är kursens två stora ämnen. Repertoaren hämtas i huvudsak från vår svenska folkmusik, och vi sjunger allt från koraler och ballader till vallmusik och kulning. Vi lyssnar på traditionsinspelningar och letar oss själva fram mot ett folkligt sångsätt, finslipar drillar och kvartstoner, övar trallstavelser och stämsång.
Varje dag inleds med ett lektionspass, där vi arbetar med uppvärmning av såväl kropp som röst. Vi fördjupar oss också i olika sångtekniska färdigheter.

Vi har kontinuerligt samarbete med fiol- och danskurserna. Det brukar t.ex. resultera i gemensamma teman som musikteori, spel/sång till dans och i slutet på terminen en konsert.
Lärare på kursen är Maria Röjås (kursföreståndare) och Ann-Sofi Nilsson.

 

Dans

En central tanke med pedagogiken på skolan är tanken att fiolspel, sång och dans är integrerade med varandra. Därför ingår undervisning i danser som polska, vals, schottis och engelska. Vi övar också på att själva stå för dansmusiken genom att tralla till dans.

Musikteori

Musikteorin knyter vi till folkmusiken och arbetar med grundläggande kunskaper, såsom skalor, rytmer m.m.

Scenisk framställning

Scenisk framställning kommer vi också att ägna oss åt, vilket innebär att du som studerande framför dina låtar solo eller i grupp på scen. I samband med detta
kommer vi att prata om konsertproduktion, ställa samman program och gå igenom hur man kan förbereda och genomföra konserter.